Mimořádná opatření v souvislosti s nákazou COVID-19 v České republice

$article->head

Vážení rodiče,
v souvislosti se šířením onemocnění  COVID - 19 předkládáme vám "aktuální" informace z informačního portálu Libereckého kraje.

Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s nákazou COVID-19 v České republice:

Od středy 11.3.2020 bude do odvolání přerušena výuka ve všech základních, středních školách a vysokých školách. Opatření se netýká mateřských škol. Obě zákupské školky zůstávájí zatím, po dohodě se zřizovatelem, v provozu. 

Od úterý 10. března 2020 od 18.00 budou zakázány všechny kulturní, sportovní a společenské akce nad 100 účastníků.

TEXT MIMOŘÁDNÉHO OPATŘENÍ - PŘERUŠENÍ VÝUKY:

Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle § 80 odst. 1 písm. g) zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 258/2000 Sb.“), nařizuje postupem podle § 69 odst. 1 písm. i) a odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 toto mimořádné opatření:

I.
Zakazuje se s účinností ode dne 11. března 2020: - osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách a školských zařízeních podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, - osobní přítomnost studentů na studiu na vysoké škole podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů.
II.
Toto mimořádné opatření nabývá platnosti dnem jeho vydání.

Odůvodnění:
Mimořádné opatření je vydáno v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem s označením SARS-CoV-2 v Evropě. Předmětem opatření je zákaz vzdělávání na všech typech škol pro potřebu ochrany před výskytem a šířením onemocnění COVID-19. Hromadné vzdělávání na všech typech škol Str. 2 z 2 představuje vyšší riziko přenosu onemocnění vzhledem k vysoké kumulaci osob ve vymezeném prostoru. Opatření se zaměřuje na všechny osoby organizující vzdělávání podle shora uvedených zákonů. Toto opatření je jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 na území České republiky. Neprodlená realizace tohoto opatření je nezbytná pro adekvátní zhodnocení rizika vzhledem k současné nepříznivé epidemiologické situaci ve výskytu onemocnění COVID-19, a proto den nabytí účinnosti tohoto mimořádného opatření je den jeho vydání.
Zdroj: MZ ČR, Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA ministr zdravotnictví

Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření školského/dětského zařízení (školy):
Rodiče dětí do 10 let si mohou po telefonické domluvě nechat ve škole potvrdit tiskopis – Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření školského/dětského zařízení (školy). 

V případech, kdy nařízení vlády vstoupilo v platnost a aktuálně probíhají jarní prázdniny, začíná běh podpůrčí doby až ode dne, kdy měla být škola po prázdninách otevřena.   

Tiskopis vystavuje výhradně škola v případě jejich uzavření z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události.

Zaměstnanec tímto tiskopisem (dle § 109 odst. 5 písm. b) zákona č. 187/2006 Sb.) uplatňuje nárok na výplatu ošetřovného. Žádost o ošetřovné podávají zaměstnanci u svého zaměstnavatele, který žádost po doplnění údajů předá spolu s podklady pro výplatu dávky příslušné OSSZ. 

Tiskopis je k dispozici v tištěné podobě na OSSZ, případně v kanceláři školy.

Dále přikládáme odkaz na podrobnější informace- karanténa a ošetřovné:
https://www.cssz.cz/web/cz/-/karantena-a-osetrovne-informace-pro-rodice-a-skolska-obdobna-zarizeni-

Další opatření školy:
S účinností od 11.3.2020 se ruší stravování pro cizí strávníky.
Ruší se činnost zájmových kroužků.

Obě zákupské školky zůstávájí zatím, po dohodě se zřizovatelem, v provozu. 

 

 

Autor: Mgr. Čestmír Kopřiva
Publikováno: 10.03.2020
Ročník: 2019-2020