Doporučený postup pro podání žádosti o ošetřovné

$article->head

Doporučený postup pro podání žádosti o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření školy
 
Od dnešního dne vstoupilo v platnost nařízení vlády o uzavření základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol. Rodičům dětí do věku 10 let, kterých se uvedené opatření týká, tj. jejich děti nemohou být v péči školského/dětského zařízení, náleží ošetřovné (více ZDE). Pokud má však toto opatření za následek, že např. již není možné z personálních důvodů zajistit provoz mateřské školy, a z tohoto důvodu je uzavřena i mateřská škola, bude se tato situace řešit stejným způsobem. 
 
V případech, kdy nařízení vlády vstoupilo v platnost a aktuálně probíhají jarní prázdniny, začíná běh podpůrčí doby až ode dne, kdy měla být škola po prázdninách otevřena.   
 
Zaměstnanec o výplatu ošetřovného žádá tiskopisem Žádost o o š e t ř o v n é p ři p é či o dít ě d o 1 0 le t z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy) , který mu vydá ve 2 vyhotoveních škola, které dítě navštěvuje (interaktivní formulář k vyplnění ZDE).
 
Doporučený postup pro podání žádosti ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření školy
 
Část A. tiskopisu vyplňuje škola. Škole je k dispozici elektronický formulář na ePortálu ČSSZ, v tomto tiskopisu vyplní škola část A. elektronicky, dokument uloží a zašle příslušnému rodiči e-mailem podepsaný elektronickým podpisem ředitele školy, v části „do“ je přitom možno uvést údaj i slovně, kupř. „do odvolání“.

 
Část B. tiskopisu vyplňuje rodič.  Elektronicky obdržený tiskopis ze školy rodič bez zbytečného odkladu přepošle technicky vhodným způsobem (e-mailem) pro informaci svému zaměstnavateli (jako doklad o překážce v práci - „omluvenku“), pro uplatnění žádosti o dávku ošetřovného je však třeba, aby rodič školou zaslaný elektronický tiskopis: 

  • buďto vytiskl, vyplnil, podepsal a fyzicky předal zaměstnavateli, 
  • anebo tiskopis vyplnil, podepsal a odeslal elektronicky, má-li k tomu technický prostředek (kvalifikovaný elektronický podpis). 

Část C. tiskopisu vyplňuje zaměstnavatel. Fyzicky doručený a podepsaný tiskopis od zaměstnance předá spolu s podklady pro výpočet dávky příslušné OSSZ fyzicky (poštou), elektronicky doručený a podepsaný tiskopis od zaměstnance předá spolu s podklady pro výpočet dávky příslušné OSSZ elektronickou poštou (na adresu elektronické podatelny). 
 
Aktuální informace sledujte na www.mpsv.cz.

Autor: Mgr. Čestmír Kopřiva
Publikováno: 11.03.2020
Ročník: 2019-2020