Ohlédnutí za rokem 2020

$article->head

Rok 2020 se blíží ke konci. Kdo z nás si na jeho začátku pomyslel, jak velká výzva je pro nás připravena. Všichni jsme se ocitli na zcela neznámé cestě jménem COVID 19. Tato cesta nebyla jednoduchá, zažívali jsme nám naprosto neznámé situace, které jsme se učili řešit.

Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. A co dobré bylo na této cestě? Na samém počátku to byla pro žáky, rodiče a učitele jedna velká neznámá, které jsme se ale nezalekli. V krizové situaci jsme spojili síly, začali lépe spolupracovat, podporovali se a pomáhali si. Naučili jsme se úctě k sobě, ale i k lidem kolem nás, naučili jsme se ocenit toho druhého, naučili jsme se nepřijímat vše jako samozřejmost, ale naopak vážit si těch nejzákladnějších věcí. Naučili jsme se společně překonávat překážky, které nám epidemie přinesla. Zjistili jsme, že se navzájem potřebujeme a že spolu to zvládneme snadněji.  Zároveň jsme získali odvahu a víru v sebe sama.

Školní terminologií bychom řekli, že jsme v tomto roce rozvíjeli především kompetence v oblasti osobnostní a sociální výchovy. Možná ne všichni víme, kdy byla založena Karlova univerzita, jak se jmenuje hlavní město Madagaskaru, nevzpomeneme si na Archimédův zákon. Nevadí, všechny tyto informace si můžeme snadno vyhledat. Ale my jsme se naučili mnohem více. Naučili jsme se to, co nenajdeme v knihách ani na internetu, ale jen sami v sobě. A jestli jsme v sobě objevili či probudili alespoň jednu pozitivní lidskou vlastnost, nebyl to rok zbytečný.

Milí rodiče, žáci, učitelé, dovolte mi, abych Vám všem poděkoval a popřál Vám klidnější rok 2021.

Čestmír Kopřiva

 

Autor: Mgr. Čestmír Kopřiva
Publikováno: 17.12.2020
Ročník: 2020-2021