A jak dál s výukou?

$article->head

Pokračujeme ve výuce na dálku. Tento týden jsme ji vylepšili schůzkami učitelů s žáky v „Teamsech“ a podle prvních reakcí žáků, učitelů i rodičů to byl krok správným směrem. Ale i nadále zůstává naším základním komunikačním prostředkem Bakalář.

Dle plánu MŠMT bude od 25. května možná osobní přítomnost žáků prvního stupně základní školy na vzdělávacích aktivitách formou školních skupin. Účast žáků však nebude povinná. V rámci ochrany rizikových skupin žáků a jejich rodinných příslušníků, ale stejně tak pedagogických i nepedagogických pracovníků, bude i nadále pokračovat distanční výuka.

Doporučený počet žáků ve školní skupině bude 15 a musí být splněna podmínka jedno dítě v lavici. Složení skupin bude neměnné a dítě tedy nebude moci skupiny měnit. Vzájemný kontakt skupin bude omezený. Školní družina bude fungovat obdobně. Tělesná výchova bude zakázána. V průběhu vyučování bude sice doporučeno nošení roušky, nicméně vyučující bude moci o jejím nošení rozhodnout dle potřeby. Při skupinové práci a aktivitách ve vzájemné blízkosti, ale stejně tak mimo třídu a ve společných prostorách škol budou roušky povinné. Co se týče jídelny, jejich otevření bude podmíněno aktuální epidemiologickou situací.

Zdůrazňuji, že o tom, zda žáci I. stupně budou chodit do školy nebo ne rozhodnou sami  rodiče. Pokud se žáci budou přímo účastnit výuky, musí rodiče potvrdit čestné prohlášení o bezinfekčnosti dítěte.

Žáci prvního stupně, kteří od 25.5.2020 nebudou chodit do školy, pokračují v distanční výuce.

Pro žáky druhého stupně pokračuje distanční výuka do konce školního roku. Uvažuje se o možnosti konzultačních hodin pro menší skupiny žáků druhého stupně.

Připravujeme pro Vás rodiče konkrétní informace o organizaci školních skupin žáků prvního stupně od 25. 5. 2020. Čekáme na vydání manuálu MŠMT a poté sdělíme podrobné informace prostřednictvím systému Bakaláři a našich webových stánek. Tyto informace zveřejníme 11.5.2020.

Připravujeme také informace k hodnocení žáků na konci školního roku a k organizaci závěru školního roku. I v této oblasti čekáme na pokyny z MŠMT (připravuje se změna vyhlášky k hodnocení žáků). Poté budete neprodleně informováni.

Předpokládám, že jsme zhruba v polovině domácího vzdělávání. První polovina nás přesvědčila o tom, že společnými silami, vzájemnou podporou a pomocí, velkým osobním nasazením, empatií a obětavostí jsme tuto náročnou výzvu zvládli. Do druhé poloviny si přejme už jen velkou výdrž v naší společné práci. Opatrujte se a držte se.

S pozdravem Mgr. Čestmír Kopřiva

 

Autor: Mgr. Čestmír Kopřiva
Publikováno: 23.04.2020
Ročník: 2019-2020